Ispis

Okrugli stol o projektu Centar za pomoć starijim osobama

Datum objave: 24. siječanj 2013..

U prostorijama Grada Labina u petak 25. siječnja održan je okrugli stol o projektu  „Centar za pomoć starijim osobama“, kojem su osim predstavnika Grada Labina, članova Građanskog odbora i članova Patronažne službe Labin, prisustvovali pročelnik Odjela za socijalna pitanja općine Manzano Alessio Lorenzo  i predsjednik Paritetne komisije Manzana Adriano Leoni.

.

Naime, Gradu Labinu krajem prosinca 2012. godine odobrena su sredstva Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za projekt „Centar za pomoć starijim osobama“ - Izvaninstitucionalna skrb za starije osobe (iznad 65 godina) na lokalnoj razini u cilju poboljšanja kvalitete njihovog života i pomoći u obavljanju svakodnevnih poslova“ prijavljen na poziv pod nazivom "Zajedno za bolje". Radi se o projektu izvaninstitucionalne skrbi za građane treće životne dobi kojom se pruža pomoć pri nabavci lijekova i odlaska do/od liječnika, zdravstvena pomoć – njega i obilazak njegovateljica, organiziranje i dostava toplih obroka u kuću, organiziranje pomoći u obavljanju kućanskih poslova - vršenje određenih (manjih) popravaka po kući, prijevoz do gradskog groblja i centra grada, pomoć u nabavci osnovnih životnih potrepština i medicinskih pomagala te ostale kulturne i zabavno sportske aktivnosti kao što su olimpijada za osobe treće životne dobi, pjesničke večeri, turniri u kartanju i šahu i ostale aktivnosti natjecateljskog duha.

Sadržaj projekta usmjeren je na poticanje aktivnog življenja korisnika i podizanje kvalitete skrbi navedene skupine kao i nivoa socijalizacije starijih osoba. Centar koji će pružanjem servisnih i drugih usluga omogućiti korisnicima dulji i kvalitetniji boravak u vlastitom domu, daje i osobi mogućnost izbora o načinu i sredini življenja. Ujedno bi se organiziranjem volonterskog rada u Centru poticala međugeneracijska solidarnost u zajednici.

Na okruglom stolu predstavljeni su primjeri dobre prakse i iskustva općine Manzano u provođenju aktivnosti i pružanju skrbi za starije osobe. Socijalna politika u Manzanu razvijena je na način da su usluge najvećim dijelom predviđene za osobe slabijeg imovinskog stanja, a u radu je angažiran i određeni broj volontera.  Krajem travnja 2013. godine planirana je posjeta Koordinacionog tima iz Labina Gradu Manzanu kako bi se upoznali s načinom funkcioniranja pomoći građanima treće životne dobi na njihovom području.