Ispis

Utvrđena lista prioriteta društvenog razvoja Grada Labina

Datum objave: 14. siječanj 2013..

Prošli tjedan u Velikoj vijećnici Grada Labina održano je Javno savjetovanje o prijedlogu projekta društvenog razvoja u lokalnoj zajednici u koordinaciji s predstavnicima Udruge Smart iz Rijeke.

.

Grad Labin javio se na Poziv Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva na razvojnu suradnju u području sudioničke demokracije i financiranja projekata društvenog razvoja u lokalnoj zajednici pod nazivom "Zajedno za bolje", te je zadovoljio prvu razinu prijave na natječaj. Daljnje aktivnosti dogovorene su u suradnji s Udrugom Smart kao predstavnicima organizacija civilnog društva, koji su zaduženi provesti proces uključivanja građana u utvrđivanje jednog relevantnog prioriteta društvenog razvoja na temelju kojeg će se pripremiti prijedlog projekta (druga razina natječaja).

Javno savjetovanje, odnosno sudjelovanje građana i predstavnika različitih društvenih skupina održano je kao preduvjet za izradu kvalitetnog prijedloga projekta kako bi se na taj način zajednički utvrdio prioritet društvenog razvoja u Gradu Labinu kao lokalnoj zajednici.
 
Sudionici Javne rasprave, podijeljeni u šest grupa, utvrdili su listu prioriteta društvenog razvoja Grada Labina kako slijedi:

  •     Skrb o starima
  •     Skrb o djeci
  •     Društvene prostorije
  •     Izgradnja društvenog kapitala
  •     Volontiranje
  •     Mladi

Po dovršetku javne rasprave formirana je radna skupina od desetinjak osoba raznih organizacijskih i dobnih skupina čiji je daljnji zadatak razrada projekta – opis problema/potreba, određivanje ciljeva projekta i ciljanih skupina, odnosno korisnika,    odrediti kako će se postići specifični ciljevi, te tko će i kada provoditi pojedinu aktivnost.

Ključ uspješne prijave projekta bit će uvođenje novih, inovativnih programa i usluga za građane u lokalnoj zajednici uključujući i uređenje javnih društvenih prostora za unapređenje kvalitete življenja građana u lokalnoj zajednici kroz aktivno sudjelovanje građana i organizacija civilnoga društva.

Nacionalna zaklada raspisati će natječaj 01. listopada koji će biti otvoren do 15. listopada. U tom roku Grad Labin prijaviti će prijedlog projekta društvenog razvoja, koji će se, ako bude odabran, sufinancirati sredstvima Nacionalne zaklade u iznosu do najviše 300.000,00 kuna (70% ukupne vrijednosti predloženog projekta), dok će Grad biti dužan osigurati preostalih 30% sredstava.