Ispis

Uspješno realiziran izlet u središnju Istru

Datum objave: 16. listopad 2013..

Centar +65 u suradnji sa Gradom Labinom  i Labin zdravim gradom, a uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, organizirao je 05. listopada 2013. godine jednodnevni izlet u središnju Istru za sve osobe starije od 65 godina. Izletu je prisustvovalo 50 osoba s područja Labinštine.

.

Nakon okupljanja na autobusnom kolodvoru u Labinu krenulo se prema Bermu kako bi uz stručno vodstvo razgledali crkvu Sv. Marija na Škriljinah koju krase prekrasne kasnogotičke freske majstora Vincenta iz Kastva. Iako smo planirali posjetiti Motovun, nažalost, zbog tehničkih poteškoća s autobusom morali smo preskočiti taj dio puta te se uputili u Istarske toplice na ručak uz mogućnost korištenja unutrašnjeg termalnog bazena, a slobodno vrijeme moglo se iskoristiti za razgledavanje ili upoznavanje s uslugama koje Istarske toplice nude.

Nakon okrijepe i druženja krenuli smo put Livada, poznatog centra čuvenog bijelog istarskog tartufa smještenog  u središtu stoljetne Motovunske šume. Upravo tog vikenda održavao se XX Tuberfest, odnosno Dani tartufa što je iznimna prilika za upoznavanje i degustaciju izvornih istarskih proizvoda. Poput brojnih domaćih i stranih gostiju razgledali smo štandove i zasladili nepca bogatim okusima, prisustvovali pokaznom traženju tartufa uz pomoć dva posebno dresirana psa, a s obzirom da nas je cijelo vrijeme pratila živa glazba oni odvažniji su i zaplesali.

Unatoč bogatom sadržaju u Livadama put nas je odveo prema zadnjem odredištu, Grožnjanu, pitoresknom gradiću šire poznatom kao grad umjetnika i glazbe.  Lagana šetnja uskim ulicama i razgledavanje bogatih pročelja od kojih svaka ima neku svoju priču, u kombinaciji s prekrasnim krajolicima bila je dovoljna da se uvjerimo zašto je Grožnjan popularna destinacija brojnih izletnika.

Iako nas je dobrim dijelom puta pratila kiša, nije pokvarila dobro raspoloženje svih sudionika izleta koji su sa smiješkom i dosjetkama  ispratili sve prilike i neprilike na putu te izrazili želju da se svi opet okupimo nekom drugom prigodom.